San Marino boekt historische eerste competitieve zege

San Marino heeft geschiedenis geschreven door voor het eerst een competitieve overwinning te boeken. Donderdagavond won het nationale team van het dwergstaatje met 1-0 van Liechtenstein in de Nations League. Dit was slechts de tweede zege ooit voor het land, dat sinds 1990 actief is in het internationale voetbal. De vorige overwinning dateerde van 2004, toen San Marino eveneens met 1-0 won van Liechtenstein in een vriendschappelijke wedstrijd.

Het winnende doelpunt werd gemaakt door Nicko Sensoli, een 19-jarige speler van de Italiaanse Serie D-club Sangiuliano City. In de 53e minuut schoot hij de bal met wat geluk in het doel, nadat de Liechtensteinse doelman de bal niet goed kon verwerken. Het team vierde het doelpunt uitbundig, met zowel de basisspelers als de wissels op het veld. Deze overwinning betekende het einde van een pijnlijke reeks van 142 wedstrijden zonder zege voor San Marino, waarvan 136 verloren gingen.

Liechtenstein had voor rust nog een doelpunt dat door de VAR werd afgekeurd wegens buitenspel. Na de afgekeurde treffer kreeg Liechtenstein nog een paar kansen, maar San Marino hield stand en kon zo de overwinning veiligstellen. Het kleine staatje met 30.000 inwoners, gelegen nabij Rimini, vierde deze zeldzame overwinning groots.

De nationale ploeg van bondscoach Roberto Cevoli, die begin 2024 aantrad, heeft nu de mogelijkheid om verder te bouwen op deze historische overwinning. San Marino speelt later dit jaar nog twee wedstrijden tegen Gibraltar en nogmaals tegen Liechtenstein in de Nations League.

Een opvallende afwezige tijdens deze wedstrijd was recordinternational Matteo Vitaioli. De 34-jarige middenvelder, die 140 interlands heeft gespeeld zonder ooit een overwinning te vieren, miste de wedstrijd vanwege een blessure.

San Marino, dat momenteel laatste staat op de FIFA-ranglijst, kan mogelijk een paar plaatsen stijgen door dit zeldzame succes. Ondanks de vele nederlagen in het verleden, geeft deze overwinning het kleine landje hoop op meer overwinningen in de toekomst.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 06-09-2024 07:58 | Bijgewerkt op: 06-09-2024 | Door: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



San Marino wint voor het eerst een competitieve wedstrijd in de Nations League met 1-0 tegen Liechtenstein.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.