Nations League geschiedenis

De UEFA is een voetbalbond van veel verschillende Europese voetbalbonden en is continue in gesprek met landen en teams over de voetbalcompetities. Het idee van de Nations League komt oorspronkelijk van de UEFA en met name de voorzitter. De kwaliteit en het niveau van het nationale voetbal moet hierdoor op een hoger niveau komen.

De discussie over een competitie voor nationale teams is in 2011 ontstaan tijdens de UEFA Strategy Meeting in Cyprus. In oktober 2013 gaf de voorzitter van de Noorse voetbalbond, Yngve Hallén, tijdens de UEFA bijeenkomst in Stockholm aan dat er gesprekken gaande zijn over een derde internationale voetbaltoernooi voor landen. Daarbij gaf hij wel aan dat de opzet nog ontworpen moest worden.

De bedoeling was om de vriendschappelijke wedstrijden te vervangen door wedstrijden in poules. Hierdoor kunnen de Nations League-wedstrijden naast de (kwalificatie)wedstrijden voor het Europees- en Wereldkampioenschap voetbal gespeeld worden.

Op 27 maart 2014 heeft de UEFA bekend gemaakt dat de Nations League definitief doorgang zal vinden. Het besluit werd unaniem genomen door de 54 lidstaten van de UEFA tijdens het 38e congres in Astana. Op dat moment was Kosovo nog geen lid van de UEFA. Op 4 december 2014 heeft het Uitvoerend Committee de opzet en het schema formeel goedgekeurd.

Eerste editie in 2018/2019

De eerste editie van deze landencompetitie werd in 2019 gewonnen door Portugal. Oranje hield Frankrijk en Duitsland achter zich in de poulefase, maar verloor uiteindelijk de finale met 1-0.

Tweede editie in 2020/2021

Na het eerste seizoen heeft de UEFA de opzet opnieuw bekeken en kwam men met enkele kleine wijzigingen. Alle laatste wedstrijden in een poule worden op hetzelfde tijdstip en op dezelfde dag gespeeld. De omvang van de groepen zijn ook gewijzigd van 3 naar 4 landen per poule. Hierdoor worden er meer officiële wedstrijden en minder vriendschappelijke duels afgewerkt. Uiteraard leveren meer wedstrijden ook meer geld op.

De tweede editie van de UNL werd gewonnen door Frankrijk. De Fransen versloegen Spanje in de finale met 1-2. België eindigde vierde, achter Italië.

Derde editie in 2022/2023

In de derde editie vormden Nederland en België een groep met Polen en Wales. Het Nederlands Elftal bereikte wederom de finalewedstrijden, waarin zowel Kroatië als Italië te sterk bleken. Spanje won hun tweede finale wel, zij het pas in de penaltyserie van Kroatië. Italië eindigde voor de tweede maal op de derde plaats van de competitie.

Vierde editie in 2024/2025

In januari 2023 werd een kleine wijziging aangekondigd in het format. Vanaf dit seizoen spelen de nummers 1 en 2 van de groepen in League A nieuwe kwartfinales. Deze kwartfinales worden over twee wedstrijden gespeeld, zowel thuis als uit, in maart 2025. De winnaars van deze kwartfinales gaan naar de Final Four.

Ook degraderen de twee slechtste nummers 4 uit League C rechtstreeks. De 2 beste nummers 4 uit League C spelen play-offs tegen de twee nummers 2 uit League D. Voorheen speelden de vier nummers 4 van League C play-outs om degradatie te voorkomen.

Verder spelen de nummers 3 uit League A tegen de nummers 2 uit League B, en de nummers 3 uit League B tegen de nummers 2 uit League C nieuwe play-offs om promotie/degradatie. De winnaar promoveert en de verliezer degradeert. Ook deze wedstrijden worden over twee wedstrijden gespeeld in maart 2025.

Datum gepubliceerd: | Datum bijgewerkt: 06-12-2023 | Auteur:

Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



De geschiedenis van de Nations League ontstond in 2011. De UEFA keurde het besluit in 2014 unaniem goed.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.