Nations League winnaars

De winnaar van de Nations League is het land uit League A dat de finale wint. Tot nu toe zijn er twee finaleronden gespeeld van de UNL. Spanje is de meest recente winnaar in 2023, door het derde seizoen te winnen.

Frankrijk werd de tweede winnaar van de UEFA Nations League in 2021 en voegde zich bij Portugal, de eerste winnaar van 2019, door hun naam op de trofee te laten graveren.

Winnaars van de Nations League

De volgende landen zijn winnaar van de Nations League:

• Spanje Spanje (2023)
  • Frankrijk Frankrijk (2021)
  • Portugal Portugal (2019)

Portugal won de eerste editie door Nederland met 1-0 in de finale in Porto te verslaan.

Frankrijk won met 2-1 van Spanje in Milaan en werd daarmee winnaar van de tweede editie van het landentoernooi.

Spanje won de finale van de derde editie door de penaltyserie beter te nemen dan Kroatië. Het werd 4-5 uit penalty's, na een 0-0 gelijkspel in reguliere tijd.

Land Titels Seizoen
Spanje Spanje 1 2023
Frankrijk Frankrijk 1 2021
Portugal Portugal 1 2019

Winnaar 2022/23

De uiteindelijke finalisten Kroatië en Spanje struikelden beiden op weg naar de laatste vier. Voor het Kroatië van Zlatko Dalić kwam dat in de vorm van een trage start in Groep 1, met slechts één punt uit de eerste twee wedstrijden voor een serie van vier opeenvolgende overwinningen. Wat La Roja betreft, een verlies thuis tegen Zwitserland zorgde ervoor dat ze Portugal moesten verslaan om verder te komen - wat ze deden dankzij een laat doelpunt van Álvaro Morata in Braga.

Een andere late winnaar reed hen vervolgens voorbij Italië in Enschede, Joselu behaalde een 2-1 overwinning en een plaats in de finale. Kroatië had extra tijd nodig tegen Nederland, terwijl de gelijkmaker van Noa Lang in 96 minuten voor de gastheren voorafging aan een doelpunt van Bruno Petković en een penalty van Luka Modrić in een 4-2 succes.

Modrić en Co werden vervolgens opnieuw naar de verlenging gebracht in het paradepaardje, waarbij geen van beide partijen binnen 90 minuten in Rotterdam een doorbraak kon vinden - of tijdens het extra halfuur dat volgde. Uiteindelijk waren er strafschoppen nodig om de teams uit elkaar te halen, de Spaanse doelman Unai Simón ontkende zowel Lovro Majer als Bruno Petković voordat Dani Carvajal de eerste internationale titel van zijn land in 11 jaar bezegelde.

Finale: Kroatië 0-0 Spanje, Spanje wint 4-5 door penalty's (Rotterdam)

Troostfinale: Nederland 2-3 Italië (Enschede)

Speler van het toernooi: Rodri (Spanje)

Spanje is winnaar van de Nations League 2022/23

Winnaar 2020/21

Spanje had Duitsland met 6-0 verslagen in hun laatste groepswedstrijd, om daarmee al hun tegenstanders te verslaan in een poule met vier teams, waaronder Zwitserland en Oekraïne. Vervolgens versloegen ze in de halve finale nieuw Europees kampioen Italië met 2-1 dankzij twee doelpunten van Ferran Torres.

Frankrijk had ondertussen slechts twee punten laten liggen in League A, toen ze een einde maakten aan de titelverdediging van Portugal, en Kroatië en Zweden ver achter zich lieten. Les Bleus kwam van een 0-2 achterstand terug en versloeg België met 3-2 in de halve finale van seizoen 2020/21.

De aanvallers van Didier Deschamps herhaalden het kunstje in de finale. Met een achterstand door Mikel Oyarzabal's openingsgoals in de 64e minuut, krulde Karim Benzema onmiddellijk een sensationele gelijkmaker binnen. Vervolgens brak Kylian Mbappé door en schoot tien minuten voor tijd de winnende binnen.

Finale: Frankrijk 2-1 Spanje (Milaan)

Troostfinale: Italië 2-1 België (Turijn)

Speler van het toernooi: Sergio Busquets (Spanje)

Frankrijk is winnaar van de Nations League 2020/21

Winnaar 2018/19

De vier League A-groepen bevatten elk slechts drie teams in de eerste editie van de competitie, maar Portugal was de enige ploeg die ongeslagen uit een sectie kwam toen ze Italië en Polen versloegen. De hattrick van Cristiano Ronaldo zorgde er vervolgens voor dat ze Zwitserland met 3-1 versloegen in de halve finale.

Virgil van Dijk scoorde in de groepsfase in blessuretijd de gelijkmaker in en tegen Duitsland, waardoor Nederland in League A op onderling resultaat boven Frankrijk eindigde. Vervolgens won het Nederlands Elftal met 3-1 is de halve finale van Engeland, zij het na verlenging.

EK 2016 winnaars Portugal voegde ook de eerste Nations League-beker toe aan hun prijzenkast, door Nederland in de finale van seizoen 2018/19 met 1-0 te verslaan. In eigen huis, in Porto, werd Goncalo Guedes de matchwinnaar door zijn eerste internationale goal te scoren na 60 minuten spelen.

Finale: Portugal 1-0 Nederland (Porto)

Troostfinale: Zwitserland 0-0 Engeland, Engeland wint 6-5 door penalty's (Guimaraes)

Speler van het toernooi: Bernardo Silva (Portugal)

Portugal is winnaar van de Nations League 2018/19
Datum gepubliceerd: | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

Reageren

Meer reacties tonen

Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Spanje, Portugal en Frankrijk zijn Nations League winnaars. Winnaar van de Nations League is het land uit League A dat de finale wint.