Rol van isolatiemateriaal bij verduurzaming van de voetbal
Voetbalstadions bieden plaats voor toeschouwers tot wel tienduizenden tegelijk en nog eens duizenden voor personeel, onderhoud en de voetballers zelf. Om zoveel mensen tegelijk te huisvesten, moeten stadions echter rigoureuze procedures doorlopen om ervoor te zorgen dat alles in een optimale staat verkeert. Stoelen moeten bijvoorbeeld voldoende aanwezig zijn om een maximaal aantal toeschouwers te huisvesten, waarbij ze op de juiste afstand van elkaar staan voor het bereiken van het juiste comfort bij de gebruikers ervan.
Er moet voldoende verlichting zijn en het gras moet goed worden onderhouden. Afgezien van dit alles is een ander heel belangrijk onderdeel een goede isolatie van het voetbalstadion en het veld. Om ervoor te zorgen dat de toeschouwers de best mogelijke ervaring krijgen tijdens wedstrijden en dat de voetballers optimaal kunnen spelen en presteren. Verduurzamen geldt ook voor de voetballerij, wat betekent dat er werk aan de winkel is op het gebied van huisvesting.
Sportclubs nemen heft in eigen hand
Nederland kent een rijke en grote sporttraditie. Meer dan 10 miljoen Nederlanders sporten regelmatig en meer dan 5 miljoen zijn lid van een sportvereniging of club. Niet alleen vanuit het maatschappelijk belang, maar ook vanuit sociaal en economisch oogpunt vervult de sport daarmee een belangrijke rol in onze samenleving. Een ander feit is dat de laatste jaren de financiële sterkte van deze sportverenigingen verslechtert is. De afnemende gemeentelijke subsidies en inkomsten van sponsoren zijn belangrijke oorzaken van dit probleem. Sporten wordt hierdoor niet goedkoper en minder leuk en toegankelijk voor de sportliefhebbers. Tegelijkertijd wordt er onnodig veel geld aan energie uitgegeven. Er zijn eigen acties vanuit de clubs zelf opgestart om de sportaccommodaties te verduurzamen. Er zijn gemeenten maar ook provincies die een specifiek beleid ontwikkeld en/of subsidies beschikbaar gesteld hebben voor clubs. Diverse sportverenigingen gaan zelf aan de slag, bijvoorbeeld met zonnepanelen, nemen isolatiemaatregelen zoals met pir gips of met duurzame verlichting in gebouwen of op buitensportvelden.
Stadion ontwerp en -structuur
De meeste voetbalstadions hanteren een hoog niveau van isolatie om de levensduur van het stadion te garanderen en het comfort van de aanwezigen te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de Johan Cruijff ArenA welke het duurzaamste stadion ter wereld is geworden. De Johan Cruijff ArenA wil enkel gebruik maken van duurzame energiebronnen. Daartoe zijn, naast de inkoop van groene energie, de verwarmingsketels uit het pand gehaald en is het stadion gebruik gaan maken van het stadsverwarmingssysteem. Op het dak van de Amsterdam ArenA liggen ruim 7.000 m2 aan zonnepanelen. Voor koeling maakt het stadion gebruik van de Ouderkerkerplas. Het water wordt in de plas op grote diepte gekoeld en daarna in de ArenA rondgepompt. Op langere termijn wil de ArenA met behulp van wind- en zonne-energie niet alleen het stadion van energie voorzien, maar ook energieleverend worden.
Isolerend Beton
Voetbalstadions bestaan vanuit de basis veelal uit beton, welke van een goede kwaliteit dient te wezen. Ongeïsoleerd beton kan een potentieel risico vormen voor voetbalstadions omdat het de neiging heeft om gevaarlijke gassen, schimmels, meeldauw en vocht op te vangen. Erger nog, het vocht dat in het beton terecht komt, heeft de neiging uit te zetten en scheuren te veroorzaken, waardoor de integrale structuur van het voetbalstadion in gevaar komt. In andere gevallen kan gegoten beton soms warmte vasthouden, wat kan leiden tot plotselinge temperatuurschommelingen in en rond de gangen van het stadion.
Vanwege de lage weerstand van beton, moet het worden gecombineerd met een goede thermische isolator zoals PIR osb plaat bij huizen gebruikt wordt. De isolatie dient de binnenste betonlaag te beschermen tegen warme zomerdagen of koude winternachten. Polystyreen is over het algemeen een uitstekende vocht- en warmte-isolator. Dit komt voornamelijk door de binnenstructuur van polystyreen, die bestaat uit luchtbellen. Dit betekent dat er geen warmte-energie doorheen kan stromen. Wat betreft vocht, polystyreen heeft niet de eigenschap om zich aan vocht te hechten, het handhaaft dus een lage absorptie en houdt regenwater buiten.
Lees alle nieuws »Gepubliceerd op: 28-03-2022 21:07 | Bijgewerkt op: 28-03-2022 | Door: Patrick de Graaf
Reageren
Delen
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Voetbalstadions bieden plaats voor toeschouwers tot wel tienduizenden tegelijk en nog eens duizenden voor personeel, onderhoud en de voetballers zelf.
Over de auteur
Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.