5 vrouwelijke voetbalscheidsrechters

In het moderne voetbal zijn steeds meer vrouwelijke scheidsrechters betrokken bij verschillende wedstrijden. Terwijl de hoofdscheidsrechters bij wedstrijden van mannenteams nog steeds voornamelijk mannen zijn, worden vrouwelijke assistenten steeds gewoner.

Vandaag de dag biedt Betsixty casino sportweddenschappen aan op basis van de reputatie van de scheidsrechters. Deze informatie helpt veel spelers om te voorspellen hoeveel gele kaarten er in een toekomstige wedstrijd zullen verschijnen.

Kateryna Monzul

Deze Oekraïense vrouw is architect en stedenbouwkundige van opleiding, maar al in 2005 besefte ze dat scheidsrechter zijn bij voetbalwedstrijden meer plezier en inkomen oplevert dan werken in haar beroep. 17 jaar geleden organiseerde ze haar eerste internationale wedstrijd tussen Polen en Finland.

Zes jaar lang bewees ze hardnekkig haar professionele waarde voor de scheidsrechterscommissie van het Oekraïense voetbal en in 2011 maakte ze haar debuut in de eerste divisie van het Oekraïense kampioenschap. In de vijf jaar daarna was ze actief als scheidsrechter bij verschillende vrouwenvoetbaltoernooien in Oekraïne en daarbuiten. In april 2016 werd ze de eerste vrouw in de geschiedenis van het land aan wie een wedstrijd in de hoogste divisie van het Oekraïense kampioenschap werd toevertrouwd.

Stéphanie Frappard

De Franse scheidsrechter, die pionierde als scheidsrechter op het hoogste niveau van het internationale mannenvoetbal, kwam in 2019 in de publieke belangstelling toen ze werd aangesteld om een wedstrijd van de UEFA Super Cup te arbitreren. Vergezeld door haar vrouwenteam leverde Stephanie een geweldige prestatie en werd ze de eerste vrouw die scheidsrechter werd op zo'n hoog niveau en in het vizier van de tv-camera's.

De volgende grote mijlpaal in haar carrière waren de Olympische Spelen in Tokio, waar ze opviel als een van de sleutelfiguren in het vrouwenvoetbaltoernooi en vier wedstrijden op hoog niveau officierde. Succesvol scheidsrechteren opende nieuwe kansen voor Stephanie op het internationale podium en eind 2020 maakte ze haar debuut in de Champions League voor mannen.

Haar carrière bereikte een hoogtepunt met een uitnodiging voor Euro 2020, dat een jaar later plaatsvond. Ze stond als reservescheidsrechter op het scoreformulier voor vier wedstrijden van het toernooi.

Ana Paula Oliveira

Deze vrouwelijke scheidsrechter is herhaaldelijk gerangschikt in de top 5 van meest aantrekkelijke figuren in de voetbalgeschiedenis. Aan het begin van haar carrière als scheidsrechter werkte Ana Paula ook als model voor Playboy, wat de aandacht trok en veel schandalen veroorzaakte in verband met haar expliciete fotoshoots voor verschillende tijdschriften. Desondanks was Oliveira een uitstekende scheidsrechter, met een uitstekend gezichtsvermogen en de mogelijkheid om zelfs de kleinste overtredingen op het veld te herkennen.

Tijdens haar carrière werd ze meer dan eens uitgeroepen tot beste scheidsrechter van de Braziliaanse Serie A aan het einde van het seizoen. Ze heeft echter ook haar eigen schandalen gehad. In één van de wedstrijden tussen Botafogo en Figueirense keurde ze twee doelpunten van de thuisploeg af, wat leidde tot verhitte discussies en een schorsing van drie maanden. Helaas kon Ana Paula niet volledig terugkeren als scheidsrechter vanwege een dijbeenblessure die haar bewegingen op het veld beperkte.

Bibiana Steinhaus

Bibiana Steinhaus, de beroemdste vrouwelijke scheidsrechter in het Europese voetbal, begon haar carrière in de vorige eeuw. Ze debuteerde als scheidsrechter in 1999 bij wedstrijden in de Oberliga voor vrouwen. Twee jaar later kwalificeerde ze zich voor de Regionale Liga. In 2003 begon Bibiana met het scheidsrechteren van wedstrijden in de tweede Bundesliga voor vrouwen en vier jaar later maakte ze haar debuut in de tweede Bundesliga voor mannen.

Steinhaus heeft herhaaldelijk benadrukt dat haar lange weg naar succes mogelijk is gemaakt door het stalen karakter dat ze van haar vader heeft geërfd en de ervaring die ze heeft opgedaan in haar vorige beroep. Ze is politieagent van opleiding en het was op de politieacademie dat ze veel van de kwaliteiten ontwikkelde die nodig zijn voor een succesvolle carrière als rechter.

Tien jaar lang was Bibiana een van de beste scheidsrechters in de tweede Bundesliga voor mannen en aan het einde van haar carrière was ze drie jaar scheidsrechter in de belangrijkste Duitse Bundesliga. Ze kan trots zijn op haar carrière, want ze maakte nooit ernstige fouten en de toeschouwers gaven haar altijd een warm welkom, ongeacht de stad waar de wedstrijd plaatsvond.

Shan Massey-Ellis

Dit meisje is de jongste van iedereen die in onze top 5 van vrouwelijke voetbalscheidsrechters staat en haar primaire opleiding is gerelateerd aan sport. Tot op de dag van vandaag werkt ze als gymlerares. De scheidsrechterscarrière van de Britse begon in 2009, toen ze werd aangesteld als reservescheidsrechter voor de laatste wedstrijd van de Women's FA Cup.

In het seizoen 2009/2010 trad ze al op als assistent-scheidsrechter voor de wedstrijden van de mannen in de FA Cup. In het voorjaar van 2010 verzorgde Shan Massey-Ellis haar eerste wedstrijd in de APL als grensrechter en werd daarmee de eerste vrouw in de geschiedenis die in deze functie werd aangesteld. Sinds de nazomer van 2011 maakt ze deel uit van een selecte groep Premier League-scheidsrechters die prioritaire aanstellingsrechten hebben voor de belangrijkste wedstrijden in Engeland. In 2017 werd ze onderscheiden met de Orde van het Britse Rijk. Ze blijft fulltime scheidsrechter in de APL en bij andere voetbaltoernooien voor mannen en vrouwen in het Verenigd Koninkrijk.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 28-09-2024 11:40 | Bijgewerkt op: 28-09-2024 | Door: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



In het moderne voetbal zijn steeds meer vrouwelijke scheidsrechters betrokken bij verschillende wedstrijden.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.